Anatomien af en swimmingpool – Kend din swimmingpool.

pooltech pool konstruktion generelt illustration min

Poolstige

Poolstige eller trappe giver nemmere adgang til og fra swimmingpoolen.
Se udvalg

Poollampe

Poollamper giver en behagelig stemning og belyser din swimmingpoolen.
Se udvalg

Indløbsdyser

Indløb skyder det filtrered badevand tilbage i bassinet, og skaber vandflow.
Se udvalg

Bundudløb

Bundudløb suger bundet klor og snavs ud fra bassinbunden.
Se udvalg

Skimmer

Skimmer sørger for at vandoverfladen bliver renset, og opfanger blade og større partikler.
Se udvalg

Svømmetræner

Giver modstrøm i bassinet, så du kan øve dig i at svømme og træne.
Se udvalg

Poolpumpe

Pumpen sørger for at vandet i dit anlæg kan cirkulere rundt. En hovedkomponent til rent og sikkert badevand.
Se udvalg

Poolfilter

Filteret filtrer bakterier og snavs i badevandet, ned til mikron størrelse. En hovedkomponent til rent og sikkert badevand.
Se udvalg

Helt grundlæggende er en swimmingpool blot en kæmpestruktur, som rummer en stor mængde vand. Nogle pools er over jorden, og nogle installeres i jorden. Selvom hver pool differentierer sig i komposition (rund, firkantet, specialformet), materiale (vinyl, flise, gips eller glasfiber) og størrelse, så kan langt de fleste problemer stadig løses på samme måde.

En typisk swimmingpool har brug for syv hovedkomponenter:

Bassin
Pumpe
ptech.pooltech.poolpumper.kategory img.200x200.img HyF13
Filter
Astralpool.cantabric sandfilter.side .ptech .pooltech.prod img aspCANTA disp
Kemistyring
ptech.pooltech.category img.kemistyring.main category Tem21p3
Afløb/udløb
Indløb

Idéen er at pumpe vand i en kontinuerlig cyklus gennem poolens filtrerings- og kemiske behandlingssystemer og tilbage til poolen igen. På denne måde holder pumpesystemet vandet i din pool relativt fri for snavs, jord og bakterier. I nogle pools installeres også varmepumper for at holde vandet ved en bestemt temperatur.

Anatomien på en nedgravet eller fritstående pool

Fritstående pool

En nedgravet pool er ofte lavet af glasfiber og kommer i alle tænkelige størrelser og former.

Glasfiber er et stærkt letvægtsmateriale, der er konstrueret ved at væve små glastråde i et stof, som hærdes med en særlig polyester harpiks. Nedgravede pools er støbte pools, som kan installeres i din udgravning i ét stykke. Derudover kan de opvarmes for at forlænge svømmesæsonen og installeres ofte med lys til brug i de sene nattetimer. De kan oftest installeres meget hurtigt, og er derfor et populært valg for mange private ejere – det kan sågar blot tage et par dage.

Fordi de er så glatte, er glasfiber pools mere modstandsdygtige mod alger og opretholder mere stabile pH-niveauer. En anden bonus er, at glasfiber pools aldrig kræver opgravning eller liner udskiftning.

Tegningen forneden er af en helt grundlæggende nedgravet pool opsætning, som viser, hvor vand kommer ind og ud af din pool. Vand suges ind gennem skimmeren og bundafløb, hvorefter det pumpes gennem filteret og tilbage i poolen med returskyl. På den måde holdes vandet kontinuerligt rent fra snavs, blade og lignende, så du undgår en stor mængde manuelt arbejde.

Pool anatomi

Nedgravet pool

Fritstående pools er den billigste såvel som den nemmeste pool type at bygge. De fleste fritstående/overliggende pools er lavet af et præfabrikeret samlesæt, som mange selv vælger at sammensætte (dog hjælper vi gerne). Til at starte med udlignes jorden for at danne en brugbar bygningsoverflade, hvorefter poolens “omkreds”, som understøtter ydervæggen (ofte lavet af metal, plast eller træ), samles. Den største ulempe ved denne type pool er, at holdbarheden ikke er den samme som f.eks. den nedgravede pool. Nogle vil måske også mene, at den er mindre attraktiv. Dog kan mange fritstående pools afmonteres og flyttes, skulle der blive brug for det.

En fritstående pool har normalt kun én skimmer og et returskyl. Vand suges ind gennem skimmeren (fastgjort til væggen af poolen med en kurv til at fange større affaldsstykker) og skubbes ud gennem returstrålen. Vandet trækkes ind gennem forsiden via din pumpe (som indeholder endnu en kurv til at opfange stort affald), hvorefter det skubbes igennem filteret og tilbage ud i poolen.

Fritstående pool

Der findes mange variationer af pools. Materiale, størrelse, funktion, form og udseende kan sammensættes på utallige måder – det er næsten kun fantasien som sætter grænser. Hos PoolTech er vi eksperter i alt fra rådgivning og skitsering til montering og installation af alle former for pools. Har du brug for en diskret børnepool til haven eller har du det helt store projekt i tankerne, så kontakt os og få en snak om, hvad der vil være bedst for netop dig.

Skimmere og bundudløb

Skimmere er spande indbygget i poolen som indeholder en lille plastkurv designet til at fange større former for snavs, herunder blade, pinde og insekter, før det kommer ind i poolens pumpe (som dog også indeholder en kurv). Skimmere er hvad der suger vandet ud af poolen og ind gennem dit filtersystem. Mangler din pool en skimmer eller en tilhørende kurv, kan du finde det her.

Bundudløbet er et andet sted, hvor vandet suges ind og skubbes gennem dit filter. Bundafløbet er (som navnet hentyder til) normalt placeret i bunden af poolens dybe ende. Mens skimmerne tager sig af at trække vand ud af toppen af poolen, er bundafløbet fantastisk til at trække vand ud fra bunden, så der på den måde bliver trukket vand fra alle fronter. Mangler din pool et bundafløb, kan du finde det her.

Guide img swimmingpool pool bassin snit anatomi pooltech ptech 2022 07 min

Bemærk: Ældre nedsænkede swimmingpools har ikke altid to bundafløb. Grunden til, at nyere pools har to, er for sikkerheden. Når du har to spalter det suget, hvis noget blokerer et af afløbene.

Dit filtreringssystem

Din pools filtreringssystem består typisk af to dele: pumpen og filteret. Disse bliver ofte fejlagtigt omtalt som en og den samme. Din pumpe er den mekanisme, som bevæger vandet rundt i poolen, alt imens filteret er hvad, der filtrerer og renser vandet.

Cirkulationspumpen

Pumpens funktion er at suge vandet fra poolen ind, skubbe det igennem filteret og tilbage ind i poolen. Det består af to dele. Det første er pumpen, som teknisk set er en spand med et låg og en kurv indeni, som indeholder et hjul der konstant spinder rundt og dermed suger vandet ind og ud. Den anden er motoren, hvis opgave er konstant at dreje hjulet rundt. Pumper kommer i alle former, størrelser og hastigheder. Hastigheden er en af de vigtigste funktioner at se efter, når du er på jagt efter en den optimale pumpe. Jo større din pool er, jo flere hestekræfter kræves der af den tilhørende pumpe.

PoolTech har et stort udvalg af pumper passende til alt fra små til store pools. Er du i tvivl om, hvilken pumpe der passer bedst til netop din pool, så send os en besked med dine pool specifikationer i, og vi vil vende tilbage med råd og vejledning – det er helt gratis.

Poolfilteret

Skal din pool være ren og brugbar, er et pool filter en absolut nødvendighed. Har din pool ikke et filter, er der blandt andet stor risiko for alger og medfølgende grønt vand.

De tre oftest benyttede filtertyper er:

• Sandfilter
• Diatoméjord (DE) filter
• Patronfilter

Hver type af filter har fordele og ulemper, men funktionen er i sidste ende den samme. Helt grundlæggende er pool filteret det udstyr, som er knyttet til poolens VVS-netværk. Det er et filter, som fjerner urenheder fra poolen ved at opsamle det, og som derfor er den første barriere mod vandforurenende stoffer. Et effektivt filter er den perfekte løsning til at holde din pool klar og fri for langt de fleste partikler.

Eftersom vand pumpes via cirkulationssystemet, passerer det gennem filteret som opsamler alt snavset og videresender rent og filtreret vand ud til resten af poolens mekanismer, som din varmepumpe og klorinator. Til slut kommer det gennem udløbsrøret og tilbage til poolens badevand. Denne proces vil køre kontinuerligt så længe filtreringssystemet holder tæt.

Pool kemikalier

Din pools filtersystem håndterer det tunge løft iht. pool rengøring, men det kræver kemi at lave finjusteringer. Det er vigtigt at justere den kemiske balance i din pool omhyggeligt af adskillige grunde:

  • Farlige patogene, som bakterier, trives i vand. En pool fyldt med ubehandlet vand er det perfekte sted for sygdomsbærende mikroorganismer at hoppe fra én person til en anden.
  • Vand med den forkerte kemikaliebalance kan skade poolen og mindske dens holdbarhed.
  • Kemisk ubalanceret vand kan irritere hud og øjne.
  • Kemisk ubalanceret vand kan risikere at blive ”overskyet”.

For at tage sig af patogene i vandet, skal du introducere et desinfektionsmiddel designet til at tage sig af netop dit problem. Dette ser vi nærmere på i afsnittet pH-regulering.

Nu du ved lidt mere om de helt grundlæggende mekanismer i din swimmingpool, kan du gå tilbage til vores guide og gå mere i dybden med netop de emner, du har brug for at vide mere om.

Finder du ikke hvad du søger? Så skriv til os og fortæl, hvad du er i tvivl om!

ufriltreret pool

Husk på at stort set alt hvad der kan komme i kontakt med pool vandet, har en effekt på renheden. Det omfatter også de omkringliggende omgivelser. Det inkluderer blandt andet; jord & støv, sved, hudrester, hår, blade, regnvand, urin & afføring, insekter, alger, dyr, pollen, og så videre og så videre! Det kan derfor være en fordel at få sit bassin overdækket.

Vand fra vandværk / vand fra brønd

Afhængigt af hvor du bor, og hvilken type vandsystem du benytter, kan poolens kemiske krav differentiere. Benytter du dig af vand fra det lokale vandværk, styres den kemiske sammensætning af en professionel facilitet. Pumper du derimod vand fra en privat brønd, som ligger på din ejendom, er den kemiske sammensætning anderledes. Vand fra brønde har en tendens til at have flere mineraler, heriblandt kobber og jern, hvilket kan skade din swimmingpool. Her kan det være nødvendigt at tage forholdsregler for at undgå oxidation og farvning på poolens vægge og gulv.

ptech.pool .underwater uw.img Y yt