Begynder guide til pool vedligeholdelse
Nogle problemer kræver ikke altid en professionel pool montør at bearbejde. Herunder finder du generelle råd og vejledning til at vedligeholde din pool, så du formindsker chancen for slid, skidt, røde øjne samt mange andre lignende problemer en beskidt swimmingpool kan resultere i.
Hvor skal jeg sætte min fokus?
En god tommelfinger regel til pool vedligeholdelse er, at så længe du har den mest grundlæggende viden, kan du aldrig gå helt galt. Langt de fleste problemer har simple løsninger, men skulle det uventede ske, at vandet simpelthen ikke vil indrette sig efter dine behov, så kontakt os.
Vigtigst af alt er dog: Udskyd aldrig rengøring længere end højst nødvendigt!
- Lad aldrig en måned gå forbi uden at checke din pools pH og kemikalie niveauer.
- Sørg for at skimme din udendørs swimmingpool, når der har været regnvejr.
- Jo før du gør noget ved pludselig algevækst i vandet, jo nemmere bliver det at undgå. Giver du algerne lov til at “blomstre”, kan det pludselig blive en meget stor omgang at tage hånd om.
Helt grundlæggende: Jo længere tid du bruger på at vedligeholde poolen på en ugentlig basis, desto mindre arbejde vil du skulle udføre i sidste ende.

Forstå hvordan din pool er sammensat
Det er en god investering at bruge 5 minutter på at lære de helt grundlæggende fakta om de forskellige pool variationer og deres komponenter. Det hjælper dig med at forstå præcist hvorfor de skal vedligeholdes som de skal. Hvis du er interesseret i en lidt grundlæggende forklaring om din swimmingpools anatomi, så klik her.
Nedenstående kan også hjælpe dig til at bestemme, om dit pool problem er kemisk eller systemrelateret.

De 7 vigtigste pool komponenter
Uanset hvilken type pool du har, skal den designes med en form for filtreringssystem for at holde vandet i cirkulation. Nogle pools er også installeret med en varmepumpe, men bortset fra det fungerer de fleste bassiner stort set ens og med disse grundlæggende komponenter:

1. Pumpe
En pool pumpe er et system med en elektrisk motor, der skubber vand fra afløbet til filteret og derefter ud igen.

2. Filter
En pool har normalt et enkelt filter, men nogle har to, og der er forskellige typer: sandfiltre, DE og patronfiltre.
De udfører alle den samme opgave: de renser vandet, som pumpen skubber ind til dem fra afløbet, og frigiver det tilbage gennem returløbet og ud i poolen.

3. Afløb
Din pools afløbssystem vil normalt være sammensat af 2-3 hovedafløb i bunden og adskillige skimmer afløb nær overfladen.
De er designet, så småt affald synker ned i bunden og suges ind i afløbene, præcist som når en prop trækkes i et badekar. Afløbenes sugekraft er dog ikke lige så stærke, fordi de er dækket med dæksler designet til at forhindre en konstant hvirvel i bunden.

4. Skimmere
Skimmere er mindre afløb omkring kanten af poolen ved vandets overflade. De fungerer som afløb, men samler blade og affald, der flyder, før det synker.

5. Returløb
Returløbet består af ventiler omkring kanterne af poolen. De returnerer vandet til poolen efter at det er suget gennem drænet og filtreringssystemet.
Vedligehold en god pool cirkulation
De ovenstående komponenter er alle designet til at holde vandet i din pool i cirkulation. For at din swimmingpools rengøringsprocess skal være mest smertefri, er det vigtigt at vandet cirkulerer. Det er dog ikke nok bare at starte en pumpe og sige tak for i dag. Din pools cirkulation skal af og til hjælpes på vej, da det desværre ikke er muligt for en pumpe at ramme samtlige kroge og hjørner af poolen. Derudover kan hele processen komme til et brat stop, hvis dit filter bliver tilstoppet. Så hvordan sørger du så for, at vandet nemt og frit kan komme fra A til B? Det gør du ved at tage et par forholdsregler:

1. Hold øje med besværlige områder
Nogle områder i din pool er sværere at få vand til at bevæge sig gennem end andre. Disse områder findes primært ved din pools skimmere, i bassinets hjørner og bag poolens stiger. Problemerne kan til dels løses ved at placere dit returskyl tættere på de ovenstående områder, eller ved manuelt at gøre skimmere, hjørner og trapper rene.

2. Hold filteret rent
Beskidte filtre resulterer i langsommere vand cirkulation. De bliver ikke kun tilstoppede med blade og snavs: calcium ophobning kan også blive et problem. Sørg derfor altid for at rengøre dine filtre regelmæssigt.

3. Børst og støvsug
Da det sjældent er muligt at få alle de besværlige områder til automatisk at forblive rene, bliver du nødt til at regelmæssigt at rengøre poolens overflade. Vær specielt opmærksom på de vanskelige områder, og sæt herefter gang i din pool støvsuger. Det holder ikke kun bunden ren, men cirkulerer også vandet og forhindrer affald i at samle skadelige bakterier.

4. Svøm!
Det er ikke kun sjovt, men sætter også vandet i konstant bevægelse. HUSK! Uvasket personer forurener 200 gange mere end personer der er vasket grundigt. Det anbefales altid med grunding bruseskylning inden bassinet benyttes.

5. Tænd for pumpen
Der er en god grund til, at din pool har et filtersystem, og ingen af de ovenstående fif hjælper meget, hvis ikke du bruger den. Poolens pumpe cirkulerer vandet og sørger for, at overfladen konstant skimmes. Tænd den i minimum 8 timer om dagen, gerne længere i perioder hvor poolen ofte benyttes.
Hvordan virker mit filter?
Det kan være en god idé hurtigt at sætte dig ind i, hvordan dit filtersystem helt grundlæggende fungerer. Der findes forskellige typer, men i Danmark bruger vi primært sand/glasfilter. Poolens filter er den komponent, som renser vandet, mens det passerer gennem poolens dræn og tilbage gennem returløbet.
Sand- og glasfilter
Et sandfilter er nok den mest velkendte type af filter, som benyttes af langt de fleste pool ejere.
Sandfilteret er udstyret med en tank, som fyldes med glas eller sand produceret specifikt til pools. Vandet bevæger sig fra afløbet gennem tanken med sand, hvor det renses og filtreres, når det passerer igennem på vej tilbage til pumpen og ud af returløbet.
Sandfiltre skal regelmæssigt returskylles som en måde at holde dem rene på.

Returskylning?
Returskylning betyder pumpning af vand i den modsatte retning af den normale retning, for eksempel til periodisk vask af filtre… Returskylning er en form for forbyggende vedligeholdelse, som er med til at forhindre yderligere tilstopning af filtermediet… da.grundfos.com
Som en tommelfingerregel bør du returskylle dit filter 1 gang om ugen (2 gange hvis den ser meget brug), optimalt lige efter rengøring og støvsugning.
Patronfilter
Patronfiltre bruges primært i vildmarksbade, hot tubs og mindre pools (under 5.000 liter). I modsætning til sandfilteret skifter du her en “patron”, som består af et plastrør med foldet polyester / glasfiberstof viklet omkring patronens kerne. Disse folder er hvad, der fanger snavs og skidt, når vandet passerer igennem.
Gør-det-selv pool rengøring og vedligeholdelse
Størstedelen af alle de problemer, du render ind i, kan du selv løse med lidt vedligeholdelse og rengøring. Det er dog vigtigt at indse, at du lejlighedsvis stadig kan blive nødt til at hente hjælp udefra. Hvis du pludselig står med en pool fyldt med sorte alger, er det måske på tide at hive fat i nogen, som har erfaring med problemet.
Sagt på en anden måde: det er okay at ansætte en professionel til at håndtere de store problemer, men den daglige vedligeholdelse kan du sagtens selv tage hånd om.
Forudsat at du har besluttet dig for at være din egen pool ansvarlige, er der noget udstyr du ikke bør gå foruden.
3 Stykker af rengørings udstyr du bør eje
HUSK! – Du skal også bruge en teleskopstang, så du kan børste din pool ren uden at skulle hoppe i bassinet! Til bundsuger skal der også anvendes en vacuum slange, som tilsluttes sandfilteret, eller skimmeren, afhængigt af dit filtreringsanlæg.

Der findes mange variationer af bundsugere, som alle har deres fordele:
– En bundsuger koblet til poolens sandfilteranlæg kan effektivt komme ind i alle kroge og hjørner. Bundsugeren kobles til en vacuum slange og bevæges herefter rundt med en udstrækkelig teleskopstang.
– En Automatisk Støvsuger kørende på batteri. Suger snavs, sand og småsten op fra bunden og ind i en filterbeholder, som nemt kan tømmes bagefter.
– Med en pool robot bliver meget af arbejdet gjort, uden at du selv skal overse proceduren. Nogle modeler tager bunden, mens andre også sørger for vægge og vandlinje.
Lige gyldigt hvordan du vælger at fortsætte, er det vigtigt at huske, at støvsugningen skal forekomme mindst én gang ugentligt for at vedligeholde poolen optimalt.

En skrubbe børste/poolbørste er en vigtig del af poolens vedligeholdelse, da der er noget snavs, såsom alger, der klamrer sig fast til overfladen af poolen og kun kan fjernes med lidt knofedt. En poolbørste sluttes normalt til den samme teleskopstang, du bruger til din bundsuger.

Mange elementer som blade, insekter og mindre stykker af snavs har det med at lægge sig i vandets overflade. Det er hverken kønt at se på, rart at svømme i eller hygiejnisk i længden. Med et net kan du hurtigt tage de værste syndere. De fleste net kan tilsluttes den samme teleskopstang, du bruger til din bundsuger og skrubbe børste.
Hurtige tips til støvsugning og børstning af poolen
→ Sørg altid for at skimme så meget snavs som muligt, før du begynder på at støvsuge. Det slider mindre på støvsugeren og forhindrer tilstopning. Derudover skal støvsugerens affaldspose eller skimmerkurv ikke tømmes og renses lige så ofte.
→ Støvsug din pool mindst en gang om ugen for at holde den ren og alge-fri.
→ Børst din pool, før du støvsuger, for at løsne stædigt affald eller algesporer, hvilket gør den efterfølgende støvsugning noget mere effektiv.
→ Sørg for, at du bruger den rigtige poolbørste til din type pool. Brug aldrig børstehår til at rengøre en vinyl- eller fiberglaspool, ellers beskadiger du overfladen.
→ Børst din pool hver gang du støvsuger, mindst en gang om ugen.
→ Sørg for at børste grundigt rundt om og bag skimmere, lys og stiger, da dette er de steder, alger har en tendens til at lure.
Introduktion til pool kemikalier
Så du har skrubbet poolen, cirkulationen virker problemfrit, pool robotten kører lystigt frem og tilbage på bunden og der er ikke et eneste blad at finde på vandets overflade… så hvorfor er kanterne stadig lidt grønne og vandet stadig grumset?
Det er fordi du mangler at tage hånd om den vigtigste del af din pools vedligeholdelse: kemikalie balancen. Det er ikke uden grund, at det er top prioritet. Men hvis du beholder overblikket og sørger for, at værdierne er, som de skal være, så behøver det slet ikke at være så svært. Faktisk er vi efterhånden blevet så gode til at tage hånd om poolens forskellige kemiske egenskaber, at langt de fleste problemer kan findes på kort tid. Så længe du sørger for at kigge efter dem!
6 udtryk du bør kende til
Nogle udtryk kommer du til at høre og læse igen og igen, når du handler med pool kemikalier. Det er derfor en god idé at sætte dig ind i dem som noget af det første.
pH Balance
pondus Hydrogenii, også kaldet pH, er et begreb man bruger til at vurdere og efterfølgende justere vandets indhold af syrer og baser. Indholdet skifter konstant, også selvom du ikke umiddelbart har rørt ved din pool. Det skyldes alt fra nedbør, pollen, forurening, smuds, støv, gamle hudceller, sæbe, kropsolier og en lang række af andre ting.
Helt grundlæggende ligger vandets pH-værdi på en skala mellem 0 – 14. Ligger værdien i midten på 7, betyder det at vandet hverken har syre- eller alkaliske egenskaber og betegnes derfor som neutralt. Under 7 er værdien lav og har syre egenskaber, hvorimod den over 7 er høj og har alkaliske egenskaber.
En god tommelfingerregel er, at vandet skal ligge mellem 7,0 og 7,4 for at ramme den ideelle balance. I det neutrale område føles vandet behageligt, og det tilsatte klor har den absolut bedste virkning.
Har du brug for at læse mere om pH, kan du besøge vores side om pH-regulering.
Alkalinitet
pH-balancen er en ustabil faktor, så den har brug for en moderator, og det er her alkaliniteten kommer ind. Så længe du holder alkalinitets niveauet afbalanceret, er der stor sandsynlighed for, at dine pH-niveauer forbliver inden for rækkevidde.
Pool-alkalinitet måles ved total alkalinitet (TA), og det er simpelthen mængden af alkaliske stoffer i vandet. Alkaliske stoffer er diverse salte som råvandet optager, når det bevæger sig igennem jorden. Det ideelle alkalinitetsniveau er mellem 80 og 120 ppm (parts per million). Ligger det over 150 eller under de 80, er det tid til at justere niveauet.
Har du brug for at læse mere om alkalinitet, kan du besøge vores side om alkalinitet (kommer snart)
Calcium/kalsium/kalk hårdhed
Calcium hårdhed henviser til en kemisk ubalance i niveauet af calcium i dit poolvand og er det, der bestemmer, hvor hårdt eller blødt dit vand er.
Calcium er sammen med de to ovenstående (pH og Alkalinitet) blandt det vigtigste at holde øje med i poolvandet. Hårdheden vurderes ud fra mængden af de salte, som regnvandet optager på vej ned og gennem jorden. Når vandets saltindhold overstiger de 0.02%, defineres vandet som “hårdt”. Om muligt bør poolens calcium hårdhed altid ligge mellem de 120-200 ppm (parts per million).
Hvis dit vand er for blødt (for lavt niveau), føles det slimet, beskidt og forårsager korrosion af poolens overflade og metaller. Er dit vand er for hårdt, bliver det uklart og der kommer kalkaflejringer.
Vedligeholder du en pH-værdi mellem de 7,0 og 7,4 vil poolens calcium hårdhed aldrig blive for høj.
Desinficering / sanitet
Desinficering og den medfølgende sanitet er i sidste ende målet med alt din poolpleje, da det er det, der bekæmper bakterier og alger, som gør dit vand snavset og usundt.
Klor er det mest almindelige kemikalie, der bruges til at desinficere pools, fordi det simpelthen er det mest effektive. Klor kommer i flydende, granuleret eller kemisk form. Alle versioner udfører det samme job, men har forskellige anvendelsesmetoder.
Mængden af frit klor bør altid ligge mellem 1,0 og 3,0.
Chokbehandling
Du har sandsynligvis hørt folk sige, at du er nødt til at “chokbehandle din pool”.
Ved en chokbehandling desinficeres vandet så meget som muligt. Først skal pH-niveauet justeres, hvorefter en stor mængde desinfektionsmiddel (højere end normalt, derfor navnet chok) tilføres. Det medfører at vandet desinficeres komplet, hvilket blandt andet hjælper mod misfarvninger og belægninger.
At chokere din pool regelmæssigt (ca. en gang om ugen) hjælper med at dræbe stædige bakterier eller alger, som dine regelmæssige klor niveauer ikke dræber.
Algekontrol
De fleste alger er ikke skadelige for mennesker, men nogle producerer dog giftstoffer/algetoxiner.
Men selv de alger, som ikke er direkte skadelige, påvirker vandet og huser bakterier, der kan være skadelige. Derudover påvirker de poolens kemiske balance, og vanskeliggøre hele rengørings- og desinfektions proceduren.
Der er tre primære typer af alger, der ofte findes i pools: grøn, sort og gul.
Klor er det eneste kemiske stof, der vides at udrydde det fuldstændigt, men et godt algaecid kan hjælpe dig med at kontrollere det.
Algaecide er en valgfri pool kemikalie, at mange pool ejere vælger at medtage som en del af deres regelmæssige pool vedligeholdelse. Kemikaliet er designet til at forhindre alger i starten af din swimmingpool. Det kan også bruges til at behandle alger, men er mere effektivt som et forebyggende værktøj. Tilføj en dosis, der svarer til din pools vandkapacitet. Det er vigtigt at kende din pools kapacitet i form af galloner for korrekt at bestemme den nødvendige dosis af algecid… Softwaresolus
Fejlfinding af almene pool problemer
Uanset hvor hårdt du arbejder for at holde din pool ren og problemfri, vil der lejlighedsvis være nogle typiske problemer, som du bliver nødt til at tage hånd om. Så irriterende som de kan være, er det vigtigt at håndtere dem hurtigst muligt, så de ikke udvikler sig yderligere.
Husk altid at langt de fleste problemer kan løses ved at vedligeholde de rigtige pool værdier:
- pH-værdi 7,0 – 7,4
- Frit klor 1,0 – 3,0 mg/l
- Bunden klor Max. 0,5 mg/l
- Brom-værdi 2,0 – 4,0 mg/l
- Aktivt oxygen 3,0 – 8,0 mg/l
- PHMB-værdi Max. 50 mg/l
- Cyanursyre (SunScreen) 25 – 50 mg/l
- Total alkalinitet 80 – 120 mg/l
- Calcium hårdhed 100 – 120 mg/l
Herunder finder du 5 løsninger på de mest almene problemer.
1. Overskyet/grumset pool vand
Hvis dit poolvand er overskyet og/eller grumset, bliver det første skridt at finde ud af hvorfor. Her er poolens kemiske opsætning et godt sted at starte.
Sørg til at starte med for, at alle poolens kemiske niveauer er balancerede og dermed ligger, hvor de bør. Hvis nogle værdier er over eller under den optimale værdi, kan det meget vel være grunden til at vandet ser ud som det gør. Værdierne dit badevand bør have:
Det næste skridt vil være at checke dit filter.
Hvis filteret er stoppet til eller pumpen ikke kører korrekt, så bliver vandet heller ikke rengjort optimalt.
Hænder det ofte, at vandet er grumset og overskyet, til trods for at alt er rengjort og alle de kemiske niveauer ligger korrekt, bør du overveje at tilføje flokningsmiddel en gang om ugen.
2. Alger
Alger kan oftest kontrolleres ved systematisk at chokbehandle din pool.
Du vil også få brug for at bruge en pool børste til at skrubbe overflader, så du kan fjerne belægninger og begyndende alger fra de steder, hvor du endnu ikke kan se dem. Gør brug af Clarifyer efter chokbehandlingen for at forebygge og behandle belægningerne.
Hvis problemet ikke løses af ovenstående, så gentag chockbehandlingen, børstningen og støvsugningen flere gange. Husk at returskylle / rense dit filter dagligt.
Er algerne helt umulige at komme af med, så kontakt os.
3. Grønt vand i poolen
Grønt poolvand er en indikation for, at alger er begyndt at komme frem. Børst, rengør og chok poolen over flere dage for at få det tilbage på rette spor.
4. Skum i poolen
Skum i poolen kan skyldes flere ting heriblandt billige kemikalier, body lotion, olie, shampoo, sæbe, deodorant, vaskemiddel, hårspray, makeup eller VVS-problemer.
Som det aller første bør du checke alle poolens værdier. I langt de fleste tilfælde bliver skum aldrig et problem, hvis vandets tal ligger, som de burde:
- pH-værdi 7,0 – 7,4
- Frit klor 1,0 – 3,0 mg/l
- Bunden klor Max. 0,5 mg/l
- Brom-værdi 2,0 – 4,0 mg/l
- Aktivt oxygen 3,0 – 8,0 mg/l
- PHMB-værdi Max. 50 mg/l
- Cyanursyre (SunScreen) 25 – 50 mg/l
- Total alkalinitet 80 – 120 mg/l
- Calcium hårdhed 100 – 120 mg/l
Når det er gjort, kan du forsøge dig med følgende:
- Fjern skummet med en skimmer. Noget af det vil selvfølgelig ryge igennem nettet, men det er ikke hvad du skal bekymre dig om. Så længe du fjerner størstedelen af skummet og har afbalanceret poolens kemi, burde det resterende forsvinde af sig selv, når du lader pumpen køre.
- Giv vandet en chokbehandling for at fjerne eventuelle rester.
- Tilføj Foam Down og se, om problemet varer ved.
Hvis intet af det ovenstående virker, så kontakt os.
5. Pletter
Pletter i din pool kan skyldes flere ting, men det er en god idé at finde ud af præcist hvad, før du begynder at fjerne dem.
Brune pletter skyldes ofte metal i vandet. Det er ikke sikkert at du helt kan undgå dem, men hvis du holder øje med din pool og fanger det i opløbet, bliver de somregel ikke til et større problem. Tilføj rengøringsmiddel med citrus direkte på pletten og skrub til den forsvinder.
Hvis pletterne skyldes alger eller andet organisk affald, kan det ofte fjernes ved at tilføje lidt klor på pletten og så ellers bare børste det.
For de større pletter, eller pletter fordelt ud over for store områder til “bare” at skrubbe individuelt, kan det være en idé at give hele poolen en ekstra børstning og chokbehandling.