Kan COVID-19 sprede sig gennem pools og spa?

Nej. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) siger direkte på deres hjemmeside, at der ingen beviser er for, at virussen kan spredes igennem pool- og spa vand, så længe der renses ordentligt. Derudover vil desinfektions midler som klor hjælpe til at fjerne eller gøre virussen inaktiv.

Må man svømme under COVID-19

Coronavirus og sikkerheden ved brug af pool og spa

COVID-19 fylder for tiden meget i dagligdagen hos mange mennesker, og vi har derfor besluttet at være behjælpelige med det, vi er bedst til. Herunder finder du derfor svar på de mest trykkende spørgsmål i relation til virussen og dets indflydelse på din og familiens brug af swimmingpool og spa.

For almene spørgsmål om virussen henviser vi til sundhedsstyrelsens “Spørgsmål og svar om coronavirus“.

Relevante spørgsmål og svar angående COVID-19 og pools / spa

Kan COVID-19 sprede sig vha. pools og spa bade?

Her er svaret taget direkte fra den engelske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hjemmeside:

There is no evidence that COVID-19 can be spread to humans through the use of pools and hot tubs. Proper operation, maintenance, and disinfection (e.g., with chlorine and bromine) of pools and hot tubs should remove or inactivate the virus that causes COVID-19.

Her er det selvfølgelig vigtigt at bide mærke i, at det omhandler pools som bliver tilpasselig rengjort, desinficeret og vedligeholdt med den korrekte kemiske balance og pH.

Er det sikkert at bade i en kloreret pool?

Ja, så længe poolen er kloreret korrekt.

Er det sikkert at bruge et kloreret spa?

Ja, så længe dit spa bad er kloreret korrekt.

Uskadeliggør klor corona virussen?

CDC har udmeldt, at rensemidler som klor og brom er effektive til at fjerne eller gøre virussen inaktiv. Svaret er dermed ja. CDC anbefaler derfor også, at man benytter sig af fortyndet blegemiddel til at desinficere husholdningen.

En advarsel om pools og spa

Selvom svømning eller afslapning i vandet er sikkert, er der stadig to meget seriøse forbehold du bør tage.

Svøm eller hvil dig ikke i vandet, hvis du er syg!

Selvom klor og desinficerende midler kan slå virussen ihjel, så er de absolut ingen kur, hvis du allerede er påvirket. Derudover er COVID-19 en luftvejs sygdom. Svømning kan lægge ekstra press og stress på dine lunger, hvilket hurtigt kan få konsekvenser, hvis du ikke er forberedt. På samme måde kan det fugtige miljø et i spa bad gøre vejtrækningen mere besværlig, hvilket kun forværres, hvis du allerede har en infektion.

Lad ikke nogen med COVID-19 benytte sig af din pool eller dit spa

Selvom der ingen beviser er for, at svømning eller afslapning i vand på nogen måde spreder virussen, så er der stadig mange andre måder uheldet kan forekomme på.

En syg person kan hoste i sin hånd og herefter røre ved poolens stige, spabadets top eller andre dele, som ikke er under vandet. Hvis du eller nogen du kender herefter berører samme overflade, sidder virussen nu på kroppen.

Corona virussen kan sætte sig på overflader og forblive der over længere perioder, heriblandt:

  • Kobber (op til 4 timer)
  • Pap (op til 24 timer)
  • Plastik og rustfrit stål (2-3 dage)

Så undlad at tage chancer. Hold alle og enhver som kan være inficeret ude af din pool, indtil de er kommet sig.

Burde jeg chok klorere?

Når du chok klorerer, tilfører du vandet en overdosering af klor, som hjælper til med at uskadeliggøre alt levende samt organisk affald. Derfor tænker vi for tiden absolut ikke at det kan skade, at være ekstra forsigtig.

Hvad hvis jeg bruger en anden desinficerende metode end klor?

CDC nævner specifikt klor og brom i deres information om pool og spa sikkerhed. Hvis du bruger en anden form for desinficerende middel, er det derfor stadig vigtigt at du sørger for, at den kemiske balance er veljusteret. Men for at fjerne corona virussen fra poolen anbefaler vi klart, at du chok klorerer.

Menu