Sådan gør du dit grumsede poolvand klart igen

Det kan være til stor frustration, når bassinvandet pludselig fremstår grumset, utydeligt og uklart. Heldigvis er det slet ikke så svært at gøre vandet klart igen!

Overskyet poolvand er en almindelig begivenhed, som mange poolejere kæmper med mindst én gang hver badesæson. De fleste af årsagerne samt løsningerne til grumset badevand er relativt enkle, men kræver tålmodighed, samt forsøg og fejl, for at finde ud af den præcise årsag til netop din pools særlige problem.

Før du starter på at administrere en løsning, hjælper det at forstå præcist hvorfor vandet bliver grumset. Undersøg først, hvilken af disse årsager, måske er skyld i at dit vand er uklart:

  • Mængden af klor/chlor er enten for fortyndet eller for koncentreret

    Ved at tilføje klor til vandet i poolen, hjælper du med at gøre den sikker at svømme i. Klor dræber nemlig bakterier og andre mikroorganismer, som forårsager ubehagelige sygdomme og sundhedsmæssige problemer som fodsvamp og infektioner. Poolens klor niveau varierer alt afhængig af, hvor mange mennesker der benytter sig af den, samt mængden af nedbør og sollys, som rammer vandet.

    Solens UV-stråler kan ødelægge kloren. Større mængder regnvand påvirker også mængden, hvilket giver mikroorganismer en chance for at multiplisere sig og dermed påvirke poolens udseende og sikkerhed – bluescience.com

    Hvis klor niveauet i vandet er for højt, kan det også få vandets konsistens til at virke mudret eller uigennemsigtig. Hvis det er tilfældet vil vandet efterhånden klare op, efterhånden som bassinet bliver badet i og/eller udsat for sol.

    Det er en god idé at teste klor niveauet i bassinet hver dag (oftere i perioder hvor bassinet ser meget brug), så det aldrig bliver for lavt eller for højt.

    Mængden af frit klor bør ligge mellem 1,0 – 3,0 mg/l.

  • Problemer med filtreringen

    Din pool pumpe og tilhørende filter bør som tommelfingerregel køre minimum 8 timer om dagen. Tiderne kan variere afhængig af poolens størrelse, brug og typen af filter.

    Når filteret og pumpen ikke kører længe nok, bliver vandet i poolen stillestående. Stykker af snavs og små partikler opbygges, hvilket gør poolvandet grumset og uigennemsigtigt. Sørg derfor altid for, at poolens vand cirkulerer rundt ved hjælp af pumpen.

    Husk også at kontrollere filterets filtermedie (sand / glas/ filterkugler), og om der evt. kræves en udskiftning af dette. Sand bør som regel udskiftes hver 3-5 år, da sandets evne til at opfange partikler forringes med tiden. Har du AFM filterglas, skal du ikke tænke på udskiftningen i hele filterets levetid.

  • For meget kalk

    Vandets hårdhed (Calcium/kalk hårdhed) kan også påvirke dets gennemsigtighed. Er vandet for “hårdt” betyder det, at kalkindholdet er for højt. Hårdt vand er mere tilbøjelig til at være grumset end blødt vand.

    For højt kalk niveau gør ikke kun din pool overskyet, det kan også beskadige både filter og VVS ved opbygningen af calciumaflejringer.

    På den anden side kan vand, der ikke har nok calcium, også være et problem. Når vandet er for blødt, kan poolens overflader slides ned og korroderer lettere, hvilket forkorter poolens levetid.

    Vandets hårdhed kan måles og bør altid ligge mellem 100 – 120 mg/l.

  • For høj/lav pH

    Et af de helt grundlæggende værdier som du altid bør være på forkant med, er vandets pH. Mængden af vandets syrer og baser påvirker også dets klarhed. Er indholdet af baser for højt (med en pH over 8,0), så fungerer kloren i vandet ikke optimalt.

    Er vandets pH værdi derimod for lavt (under 7,0), er indholdet af syrer for højt. Det kan gøre skade på poolens liner, som i sidste ende bliver slidt. Rester og partikler fra den korroderende liner kan gøre dit vand grumset at se på.

  • For meget regn

    Selv lidt regn kan være nok til at rode med dine omhyggeligt kalibrerede klorniveauer. Overdreven regnvand påvirker de allerede befindende poolkemikalier i vandet, som jo allerede var kalibreret efter poolens eksisterende vandindhold.

    Da det måske er upraktisk for dig, at dække din pool hver gang det regner, er alternativet at overvåge din pool efter nedbør.

    Hvis vandet ser uklar ud, test klor, pH og andre kemiske niveauer med et testkit, og juster værdierne derefter. Husk at notere dine værdier ned, og evt. før en logbog med dato og målte værdier. På den måde kan det være nemmere for din poolmand at identificere problemet.

    Andre omkringliggende faktorer

    Stort set alt omkring poolen såsom dyreliv, byggeri, træer og planter, poolalger og mennesker m.m. har direkte indflydelse på badevandet.

    Disse faktorer kan være årsagen til at støv, pollen, snavs og algeopblomstring gør dit poolvand uklart. Hvis din pool er grøn og overskyet, kan synderen være alger.

    Når det er sagt, kan mennesker være den mest almindelige miljøfaktor der påvirker kvaliteten af dit poolvand. Ikke alene siver deres forskellige hårprodukter, hudprodukter og makeup ned i vandet, men folk bringer også snavs, sved, hud, hår og olier ind i din pool.

    Husk derfor altid at skylle dig grundigt af, før og efter badning.

    Hvornår gav du sidst poolen et klor chok?

    Nogle gange er en chok behandling den bedste løsning til mange pool problemer.

    Har vandet en stærk lugt af klor, eller er mængden af bunden klor højere end den burde være (max. 0,5 mg/l), så er det på tide at chok behandle.

    Når du chokbehandler øges mængden af klor, og den høje klordosering fører til en nedbrydning af kloraminer (som er ansvarlig for den stærke lugt). Den høje mængde af klor slår også eventuelle bakterier og alger i poolens vand og filter ihjel.

    Men! En uønsket bivirkning af chokklorering i din pool er, at det kan forårsage overskyet/grumset poolvand. I de fleste tilfælde er en overskyet pool efter chokering midlertidig og bør klare op efter en enkelt dag. Fortsæt med at filtrere, og tilføj clarifyer for at hjælpe det på vej.

    Vandets tilstand, før du chok behandler, kan også spille en rolle for, hvorvidt det bliver overskyet. Hvis vandet for eksempel er relativ basisk med en pH-værdi over 7,6, kan et klor chok forstyrre opløsningen af ​​bicarbonater i vandet. For at forhindre dette bør du teste din pools pH, før du chok behandler, og kun bruge behandlingen hvis pH er 7,4 eller lavere (men højere end 7,2).

    At have hårdt vand i din pool kan også være et problem, når du giver chok behandlingen. Hvis din pool allerede har et højt calcium niveau, og du herefter tilføjer endnu et produkt med højt calcium

    Hvis du tilføjer et produkt, der har et højt niveau af kalk, til din pool, der allerede er temmelig høj i kalk hårdhed, vil du sandsynligvis ende med vand, der oversvømmes af kalkpartikler.

    Dit bedste bud, hvis du har hårdt vand, er at vælge en chok behandling som ikke indeholder Cyanursyre (også kaldet stabilisator).

Hvad bør du gøre?

Dit første fejlfindingstrin til at opnå krystalklart badevand er at anskaffe et testsæt / poolvandstester. Det er nemlig vigtigt at forstå vandets kemiske balance, og om måleparametrene stemmer overens med det anbefalede.

Vi anbefaler at du anskaffer dig en poolvandstester som kan måle flere parametre end blot klor/ph. Skulle du løbe ind i problemer med badevandet, vil det kræve at du har mulighed for at måle andre vigtige parametre (alkalinitet, vandets hårdhed, cya indhold m.m.)

1. Test dit badevand

Frustrerende nok er det ikke altid til bare at kigge på poolens grumsede vand for at stille en diagnose. Her kommer en pool tester dig til god brug. Med en pool tester kan du måle alle de varierende faktorer, som har en indflydelse på vandets kvalitet, hvilket gør det meget nemmere at sætte en finger på årsagen til dets udseende.

Med teststrimler skal du blot dyppe dem i en vandprøve for at måle pH, klor, total alkalinitet og kalkindhold (afhængig af teststrimle variant). Vi ved fra ovenstående at høj alkalinitet, høj pH og højt kalkindhold alle kan være blandt årsagerne til overskyet vand.

Et alternativ er at anskaffe en digital vandmåler, som nemt og hurtigt giver dig mulighed for at måle:

  • pH

  • Klor (frit/bundet/total)

  • Brintoverilte.

  • Alkalinitet (syre kapacitet)

  • Cyanursyre (stabilisator)

  • Ozon

  • Aktiv Ilt (MPS)

  • Bromine

  • Klordioxid

Ligegyldigt hvilken metode du benytter dig af, er det vigtigt at vandet fra poolen testes korrekt. En god ide er at trække en prøve vand fra 18 tommer/45 centimeter under overfladen. Da solen har en indflydelse på poolens klor indhold, er det også ideelt at tage prøven om morgenen, før solen rammer vandet.

Finder du et problem med vandets klor, pH eller andet indhold af kemikalier, så er det ofte nok blot at justere disse for at gøre vandet klart igen!

2. Brug clear water / clarifier / flokningsmiddel

Det kan nogle gange være en god idé helt at komme problemerne i forkøbet, hvis slut resultatet skal være glitrende klart.

Med Clear Water har du et flokningsmiddel, som kan anvendes, når du ønsker hurtig forbedring af poolens klarhed. Et produkt som Saniklar Clear Water samler som “en magnet” de fine svævepartikler, der gør vandet gråt og uklart. Produktet kan anvendes i alle pools, uanset om der anvendes klorholdige eller florfrie plejemidler.

3. Giv filteret en hjælpende hånd

Filteret på din swimmingpool er sandsynligvis placeret øverst i poolen. Det er fantastisk til at fjerne partikler, der flyder til toppen, men ikke så nyttigt til det skidt, som falder til bunden. Der findes heldigvis flere måder du kan få filteret til at arbejde mere effektivt og holde dit vand klart på.

  • Dræn filteret fra bunden af
    Hvis du har en nedgravet pool, er der højst sandsynligt minimum 1 dræn i bunden. Hvis du fra tid til anden sørger for, at åbne det dræn, hjælper det med vandets cirkulation. Alle partiklerne på bunden kan nu flyde til toppen, hvorefter cirkulationen kan sende dem ind i filteret.

  • Støvsug din pool
    Hvis du har en stående pool uden et dræn i bunden, kan du med lidt finesse lave dit eget. Placer din pool støvsuger på bunden i bassinets midte og vend det på hovedet, så du får en lignende suge effekt, som et dræn vil give.

  • Omrør vandet
    Bad i vandet eller brug en pool børste. Så længe vandet er i bevægelse, vil partikler bevæge sig fra bunden, rundt i poolen og op til overfladen.

4. Rengør eller udskift dit filter

Noget så simpelt som at holde poolens filter ren for snavs, gør en stor forskel for dets effektivitet, hvilket i sidste ende kun er godt for poolens udseende. Jo mere skidt og snavs samles i filteret, desto hårdere skal det “arbejde” for at udføre sit job effektivt.

Til sidst kan filteret blive så ulækkert og tilstoppet, at det ikke længere gør nogen gavn. Rammer du det punkt, er den bedste løsning nogle gange helt at erstatte dit filter.

Derfor anbefaler vi at du bruger en filterrenser minimum 2 gange i svømmehalvåret.

5. Regelmæssig vedligeholdelse

At vedligeholde din pool gennem hele sæsonen sikrer dig ikke kun at vandet er rent og indbydende, men garanterer dig også for at det er sikkert at bade i. For de bedste resultater kan du oprette en ugentlig vedligeholdelsesrutine for at holde øje med poolens velstand.

Rutinemæssig vedligeholdelse af poolen bør omfatte:

  • Fjernelse af store stykker affald (såsom blade) fra vandet.

  • Børstning af bunden og siderne af poolen for at fjerne snavs og alger.

  • Støvsugning af bund og sider.

  • Kontrol af filteret og fjernelse af større klumper.

  • Test af chlor, pH og andre værdier.

  • Regelmæssig chok klorering..

Forrige
Forrige

Opstart af swimmingpool

Næste
Næste

Sådan undgår du klorlås